Vad är ett naan bröd och hur lagar man det? → Fullständig GUIDE

Ett naan-bröd

Naan-bröd är en typ av indiskt bröd som görs av jäst deg och som gräddas i en ugn. Brödet är oftast ovalt och ganska stort, och det används som en sida till en curryrätt eller annan maträtt. Naan-bröd har en mjuk och smakrik konsistens, och det finns många olika varianter av naan-bröd, inklusive lammnaan, naan med ost och naan med koriander.

Naan-bröd har en lång historia i Indien, och det härstammar från det persiska brödet nan-e barbari. Naan-brödet användes främst i det persiska riket under medeltiden, men det spreds sedan till andra delar av Asien, inklusive Indien. I Indien har naan-brödet utvecklats och anpassats till de lokala smakerna, och det har blivit en viktig del av den indiska matkulturen.

Att göra naan-bröd är en konstform i sig, och det kräver både skicklighet och erfarenhet. För att göra naan-bröd börjar man med att blanda jästdeg med vatten och olja. Degens konsistens ska vara smidig och elastisk, och den ska jäsa i ungefär en timme för att få en bra smak och textur. När degen har jäst klappar man ut den till ovala bröd som gräddas i en ugn eller på en griddle.

Naan-brödet serveras oftast varmt, och det är en utmärkt sida till en curryrätt eller annan kryddstark maträtt. Brödet är mjukt och smakrikt, och det kan ätas både som en sida eller som en huvudrätt, t.ex. fyllt med kyckling, lamm eller grönsaker. Naan-bröd är en viktig del av den indiska matkulturen, och det är en rätt som du inte får missa om du reser till Indien.


Om du vill prova att göra naan-bröd hemma kan du följa detta enkla och smakrika recept:

Ingredienser:

 • 4 dl vetemjöl
 • 1 dl yoghurt
 • 1 tsk bakpulver
 • 1 tsk salt
 • 2 tsk socker
 • 1 msk smör, smält
 • 1/2 dl mjölk

Gör så här:

 1. Blanda vetemjöl, bakpulver, salt och socker i en skål.
 2. Tillsätt yoghurt och smält smör, och rör om tills allt är jämnt fördelat.
 3. Tillsätt mjölk lite i taget tills degen har en smidig och elastisk konsistens.
 4. Låt degen jäsa i en timme i en skål med en duk över.
 5. Dela degen i 4 lika stora delar och kavla ut varje del till en oval form.
 6. Värm en stekpanna eller griddle på medium värme. Lägg naan-bröden i pannan och grädda dem i ungefär 1-2 minuter på varje sida tills de blir gyllenbruna.
 7. Ta ut bröden från pannan och servera dem varma som en sida till en curryrätt eller annan maträtt.

Naan-brödet blir mjukt och smakrikt, och det är en utmärkt sida till en kryddstark maträtt. Du kan också fyllna brödet med kyckling, lamm eller grönsaker för en extra smakrik måltid. Naan-bröd är enkelt att göra hemma, och det är en riktigt god indisk maträtt att prova.

Olika typer av Naan-bröd

 1. Garlic naan – Är du trött på att ha samma gamla bröd till din curry? Då är garlic naan det perfekta valet för dig! Detta indiska bröd, gjort av mjölig deg och färska vitlöksklyftor, är både knaprigt och smakfullt. Tänk dig att tugga på den härliga krispigheten och sedan känna den starka vitlökssmaken sprida sig i munnen. Mmm, det låter ju gott!
 2. Butter naan – Är du en av dem som bara inte kan få nog av smör? Då kommer du garanterat att älska butter naan! Detta indiska bröd, gjort av mjölig deg och smält smör, är mjukt, saftigt och smälter rakt i munnen. Plus, det går alltid att lägga på lite extra smör om man känner för det. Yum!
 3. Peshwari naan – Vill du ha något lite mer exotiskt än det vanliga naanbrödet? Då ska du definitivt prova peshwari naan! Detta indiska bröd, gjort av mjölig deg och fyllt med rostade mandlar, cashewnötter och rosiner, är sött, kryddigt och mjukt. Det är som att få en liten smak av himmelriket på tallriken!
 4. Keema naan – Är du en fan av köttfärs? Då kommer du att älska keema naan! Detta indiska bröd, gjort av mjölig deg och fyllt med kryddig köttfärs, är perfekt för den som gillar en lite kraftigare smak. Plus, du kan få i dig lite extra proteiner på samma gång!
 5. Chutney naan – Vill du ha lite extra smak på ditt naanbröd? Då ska du prova chutney naan! Detta indiska bröd, gjort av mjölig deg och fyllt med en blandning av olika chutneys, är perfekt för den som gillar lite extra krydda. Och med alla olika chutneys att välja mellan, kan du garanterat hitta en favorit!

Vart äter man Naan-bröd i världen?

Naan-bröd är ett populärt bröd i Indien och andra delar av Mellanöstern. Det är gjort på mjöl, jäst, vatten och mjölk och bakas i en ugn med hög värme. Naan-bröd är ofta tjockt och luftigt och har en krispig yta.

Naan-bröd äts ofta som en del av en indisk måltid, oftast som en sida till olika grytor och curries. Det är också populärt att använda naan-bröd som en slags “slev” för att doppa i såser och soppor. Naan-bröd kan också serveras som en självständig rätt, till exempel med en fyllning av ostsmak eller kött.

Naan-bröd äts också ofta i andra delar av Mellanöstern, främst i Pakistan, Afghanistan och centralasiatiska länder. Det finns många olika varianter av naan-bröd, beroende på region och tradition.

Naan-bröd kan ätas vid många olika tillfällen, inklusive som en del av en traditionell indisk måltid eller som en del av en festlig middag. Det är också populärt att äta naan-bröd som en snack eller som en del av en måltid på en restaurang. Oavsett var naan-bröd äts, är det ett välsmakande och mättande bröd som är uppskattat av många människor runt om i världen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *