
Curry är en populär maträtt i Indien som består av en kryddig soppa eller gryta gjord av en blandning av olika kryddor, grönsaker och oftast kött eller fisk. Curry är en viktig del av indisk matkultur, och det finns många olika typer av curry som varierar beroende på region och personliga preferenser.
De flesta indiska curries innehåller en bas av kryddor som koriander, gurkmeja och kummin, och de kan också innehålla andra kryddor som kanel, spiskummin, kardemumma, muskotnöt och chili. Fyllningen i en curry kan variera från grönsaker till kött eller fisk, och den kan serveras med ris eller bröd som naan.
Curry är en viktig del av indisk matkultur, och det finns många olika varianter att välja mellan. Några populära indiska curries inkluderar tikka masala, korma, vindaloo och rogan josh. Oavsett vilken curry du väljer att prova, är det en riktigt smakfull och njutbar maträtt.
Mest populära typerna av Curry
Det finns många olika typer av curry som är populära i Indien, och det kan variera beroende på region och personliga preferenser. Några av de mest populära indiska curries inkluderar:
- Tikka masala: En kryddig gryta gjord av kyckling eller annat kött, i en tomatsås baserad på grädde och kryddor som koriander, gurkmeja och kummin.
- Korma: En mild curry gjord av kött, fisk eller grönsaker, kokt i en sås av yoghurt, kokosmjölk och en blandning av kryddor som kardemumma, kanel, spiskummin och gurkmeja.
- Vindaloo: En kryddig curry gjord av kött, fisk eller grönsaker, kokt i en sås av röd chili, spiskummin, koriander och vitlök.
- Rogan josh: En röd curry gjord av kött, fisk eller grönsaker, kokt i en sås av röd chili, koriander, gurkmeja och garam masala.
Dessa är bara några exempel på populära indiska curries, och det finns många andra varianter att välja mellan. Prova olika curries för att hitta din favorit!
Recept på Tikka masala – 4 personer
Tikka masala är en kryddig och smakrik indisk rätt. För att tillaga tikka masala för 4 personer behöver du följande ingredienser:
- 400 g kycklingfilé
- 1 burk kokosmjölk
- 1 burk krossade tomater
- 1 rödlök
- 1 vitlöksklyfta
- 1 msk rapsolja
- 2 tsk garam masala
- 1 tsk paprikapulver
- 1/2 tsk kajennpeppar
- Salt efter smak
Så här gör du:
- Skär kycklingfilén i mindre bitar och stek dem i oljan i en stekpanna tills de är genomstekta.
- Hacka rödlöken och vitlöken och fräs dem i stekpannan tills de blir mjuka.
- Tillsätt garam masala, paprikapulver och kajennpeppar och fräs allt ihop i några minuter.
- Häll i krossade tomater och kokosmjölk och låt rätten koka upp.
- Sänk värmen och låt rätten sjuda i ca 20 minuter, eller tills kycklingen är möra och såsen har tjocknat.
- Smaka av med salt och servera tikka masala med ris eller naanbröd.
Lycka till med matlagningen!
Recept på Korma – 4 Personer
Indisk korma är en mild och krämig gryta med kryddor som koriander, spiskummin, kardemumma och kanel. Den är en populär rätt som ofta serveras med ris eller naanbröd. Här är ett enkelt recept för att laga indisk korma för fyra personer:
Ingredienser:
- 600 g kyckling, biff eller kikärter (eller en blandning av olika proteinkällor)
- 2 morötter, skalade och skurna i bitar
- 1 gul lök, finhackad
- 1 röd chili, finhackad
- 1 tsk spiskummin
- 1 tsk kardemumma
- 1/2 tsk kanel
- 1/2 tsk koriander
- 1 dl grädde
- 1 dl kokosmjölk
- 1 dl vatten
- Salt och peppar efter smak
Tillagning:
- Börja med att steka löken i en stor kastrull med lite olja tills den blir mjuk och genomskinlig.
- Tillsätt kryddorna och stek ytterligare några minuter tills de börjar släppa sina aromer.
- Tillsätt kycklingen, biffen eller kikärterna (beroende på vilken proteinkälla du valt) och stek tills de får en gyllenbrun färg.
- Tillsätt morötterna och stek ytterligare några minuter.
- Häll i grädden, kokosmjölken och vattnet och rör om för att få en jämn sås. Låt grytan sjuda under lock på låg värme i ca 20 minuter eller tills köttet är mört och såsen har tjocknat.
- Smaka av med salt och peppar efter behag.
- Servera indisk korma med basmatiris och naanbröd eller annat bröd efter önskemål. Njut av den härliga kryddiga grytan!
Recept på Indisk Vindaloo – 4 personer
Vindaloo är en kryddig indisk rätt som oftast görs med fläskkött eller kyckling. För att tillaga vindaloo för 4 personer behöver du följande ingredienser:
- 400 g fläskkött eller kycklingfilé
- 1 burk krossade tomater
- 1 rödlök
- 3 vitlöksklyftor
- 1 röd chili
- 1 tsk malt spiskummin
- 1 tsk malen koriander
- 1/2 tsk chili pulver
- 1/2 tsk garam masala
- 1/2 tsk salt
- 1/4 tsk svartpeppar
- 1/4 tsk malen kardemumma
- 2 msk olivolja
- 1 dl vatten
Så här gör du:
- Skär fläskköttet eller kycklingfilén i mindre bitar och stek dem i oljan i en stekpanna tills de är genomstekta.
- Hacka rödlöken, vitlöken och chilin och fräs dem i stekpannan tills de blir mjuka.
- Tillsätt spiskummin, koriander, chili pulver, garam masala, salt, svartpeppar och kardemumma och fräs allt ihop i några minuter.
- Häll i krossade tomater och vatten och låt rätten koka upp.
- Sänk värmen och låt rätten sjuda i ca 30 minuter, eller tills köttet är mört och såsen har tjocknat.
- Smaka av med salt och servera vindaloo med ris eller naanbröd.
Recept på Rogan josh – 4 Personer
Indisk rogan josh är en kryddstark gryta med rött kött som ofta serveras med ris eller naanbröd. Den här rätten har sitt ursprung i Kashmir-regionen i norra Indien och är en av landets mest populära rätter. Här är ett enkelt recept för att laga rogan josh för fyra personer:
Ingredienser:
- 600 g kalv-, nötkött eller lammkött, skuret i bitar
- 1 gul lök, finhackad
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- 1 röd chili, finhackad
- 1 tsk spiskummin
- 1 tsk koriander
- 1/2 tsk kanel
- 1/2 tsk kardemumma
- 1/2 tsk gurkmeja
- 1 msk smör eller vegetabilisk olja
- 1 dl kokosmjölk
- 1 dl vatten
- Salt och peppar efter smak
Tillagning:
- Börja med att steka löken, vitlöken och chilin i en stor kastrull med smör eller olja tills löken är mjuk och genomskinlig.
- Tillsätt kryddorna och stek ytterligare några minuter tills de börjar släppa sina aromer.
- Tillsätt köttet och stek tills det får en gyllenbrun färg.
- Häll i kokosmjölken och vattnet och rör om för att få en jämn sås. Låt grytan sjuda under lock på låg värme i ca 30 minuter eller tills köttet är mört och såsen har tjocknat.
- Smaka av med salt och peppar efter behag.
- Servera indisk rogan josh med basmatiris och naanbröd eller annat bröd efter önskemål. Njut av den härliga kryddstarka grytan!