Fråga: Vem ledde Indien 1947-64?

Jawaharlal Nehru

1947-64 var en viktig period i Indiens historia, då landet blev en självständig stat efter århundraden av kolonialism. Under denna tid leddes Indien av Jawaharlal Nehru, som var landets förste premiärminister efter självständigheten.

Nehru var en framstående politiker och ledare i Indien, och var en av de främsta författarna till landets nya konstitution. Han var en ivrig förespråkare för socialism och industrialisering, och hjälpte till att bygga upp Indien som en modern stat efter självständigheten.

Nehru var premiärminister i Indien i nästan 17 år, fram till sin död 1964. Han är fortfarande en viktig figur i Indiens historia, och räknas som en av landets största ledare.

Vem var Jawaharlal Nehru?

Jawaharlal Nehru var Indiens förste premiärminister efter självständigheten 1947. Han var en framstående politiker och ledare i Indien, och var en av de främsta författarna till landets nya konstitution. Nehru var en ivrig förespråkare för socialism och industrialisering, och hjälpte till att bygga upp Indien som en modern stat efter självständigheten.

Nehru föddes 1889 i Allahabad i norra Indien, i en familj av högt uppsatta advokater. Han studerade vid Cambridge University i Storbritannien, och blev sedan advokat som sin far. Han blev snabbt involverad i Indiens frihetsrörelse, och blev en nära medarbetare till Mahatma Gandhi i kampen mot kolonialismen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *