Diwali – Den KOMPLETTA informationen (2022)

Högtiden Diwali i Indien

Allmänt om Diwali

Diwali, även känd som Deepavali, är en av Indiens mest viktiga högtider och firas av miljontals människor runt om i världen. Högtiden firas under fem dagar och är känd som “festivalen för ljuset”. Den firas av många olika religioner i Indien, inklusive hinduer, sikher och jainister. Diwali firas för att hedra Rama, den hinduiska guden, och hans seger över demonen Ravan.

Högtiden firas genom att man tänder oljelampor och ljus i husen och på gatorna. Dessa lampor är symboliska för ljuset som segrar över mörkret. Man brukar också utföra olika traditioner som att skicka presenter och godis till vänner och familj, tända eldar och skjuta fyrverkerier.

Under Diwali hålls det också olika ceremonier i tempel, där man belyser historien om Rama och hans seger över demonen Ravan. Många människor klär sig i fina kläder och har familjeträffar och fester.

Diwali är också en högtid då många människor gör affärer och köper presenter och godis. Gator och marknader i Indien är ofta fyllda med människor som handlar och firar. Högtiden är också känd för att man byter gåvor med vänner och familj, särskilt choklad, godis och nötter

Historia om Diwali

Diwali, även känd som Deepavali, är en av Indiens mest viktiga högtider och har en lång historia som går tillbaka tusentals år. Högtiden firas för att hedra Rama, den hinduiska guden, och hans seger över demonen Ravan. Enligt legenden befriade Rama Sita, sin hustru, från demonen Ravan, som hade kidnappat henne. När Rama och Sita återvände till Ayodhya, deras hemstad, firades deras seger med ljus och festligheter. Detta är anledningen till att man firar Diwali med ljus och fyrverkerier.

Diwali har också andra betydelser för olika religioner i Indien. För sikher är Diwali en högtid då man firar befrielse från förtrycket av den islamiska stormakten Mughal. För jainister firar man Diwali för att hedra Mahavira, en av deras viktigaste helgon, som nådde själsfrid.

7 intressanta fakta om Diwali

  1. Diwali, även känd som Deepavali, är en av Indiens mest viktiga högtider och firas av miljontals människor runt om i världen.
  2. Högtiden firas under fem dagar och är känd som “festivalen för ljuset”.
  3. Diwali firas för att hedra Rama, den hinduiska guden, och hans seger över demonen Ravan.
  4. Högtiden firas genom att man tänder oljelampor och ljus i husen och på gatorna.
  5. Man brukar också utföra olika traditioner som att skicka presenter och godis till vänner och familj, tända eldar och skjuta fyrverkerier.
  6. Diwali är också en högtid då många människor gör affärer och köper presenter och godis.
  7. Högtiden är också känd för att man byter gåvor med vänner och familj, särskilt choklad, godis och nötter.

Hur firas Diwali i Sverige?

I Sverige firar många människor hinduiska festen Diwali, även känd som ljusets fest. Diwali firas varje år i november eller oktober, beroende på månkalendern. Det firas som en hyllning till gudarna och som en fest för att fira seger över ondska och mörker.

Under Diwali samlas människor för att be tillsammans och ge gåvor till varandra. De färglägger också sina hus och platser med ljus och lampor, och det är vanligt att de lägger ut ljus och lampor runt omkring i sina trädgårdar och på gatorna.

Det finns också olika ceremonier och riter som utförs under Diwali, såsom att lägga ut offergåvor och tända ljus och lampor. Många människor drar också på sig fina kläder och har middagar tillsammans med sina vänner och familj.

Diwali firas också i Sverige genom olika evenemang och fester, som musikaler, danser och parader. Dessa evenemang brukar hållas på hinduiska tempel eller andra offentliga platser och är öppna för allmänheten. De är ett bra sätt för människor att lära sig mer om hinduisk kultur och traditioner.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *